Img_5079b.jpg

Ro 80 blog

Vettem egy régi, nagyon érdekes, nagyon rozsdás autót. Csinálgatom a garázsban, amíg tart a türelem, idő, érdeklődés.

Utolsó kommentek

  • Rocko-: :( (2017.12.03. 12:42) 198
  • petrol pet: Mióta nálunk a feleség angoloktól hazahozott jobbkormányos C3-asa itt parkol, legtöbbször azzal ugrálok, ha kocsival kell mennem valahova. Nem mindegy, hogy 8-9, vagy 5-6 liter a városi fogyasztás (... (2016.07.23. 22:58) 193
  • bervas: @petrol pet: Szenvedtek? Konkrétan újratervezték a mechanikát, úgy lett a forgódugattyús őswankelből bolygódugattyús NSU wankel. Egyébként okosan átgondolt szerkezet, csak rittig az elején és jo... (2015.09.24. 15:41) 183
  • bervas: @petrol pet: A klasszikus Mazda blokkokat sokkal egyszerűbb szerelni, azok egyemberesek. Vannak videók róla a tecsőn. Ez az új szerintem minimum közvetlen befecskendezős lesz, meg tripla gyertyá... (2015.09.24. 15:37) 183
  • petrol pet: totalcar.hu/magazin/hirek/2015/09/22/mazda_a_wankel_meg_nem_halott/ Nnnna, majd én megvárom ezt az újabbat, hátha az egszerűbb lesz belülről :) (2015.09.22. 13:59) 183
  • Utolsó 20

137

2014.08.10. 16:36 | bervas | 2 komment

Kis magyar abszurd négy jelenetben.

 

Alaphelyzet

A törvény szerint a frissen vásárolt gépjárművet 15 napon belül át kell íratni. Az új szerzemény OT minősített. Ilyenkor átírás előtt el kell végezni egy újbóli minősítést. A minősítési időpontok száma korlátos. Jelentkezni kell, és kap az ember, amit kap. Általában 30 nappal későbbit. 30 nap, az több, mint a 15 nap.

 

Első jelenet

Gondoltam, felhívom a központi okmányirodát. Ott csak értenek hozzá. A neten túrva a 1818 általános tájékoztató szám szerepelt a központi okmányiroda elérhetőségeként. Felhívtam, végigbarangoltam a gombnyomkodós menüt. Az utolsó eldöntendő gomb az volt, kérem-e a beszélgetés rögzítését. Nem kértem. Hiba volt.

A kedves és udvarias ügyintéző azt mondta a probléma hallatán, hogy semmi gond. Indítsam el a folyamatot, majd azonnal kérjem a folyamat szüneteltetését az OT vizsga időpontjáig. Így nem ketyeg a 15 nap.

Megköszöntem a segítséget és elégedetten hátradőltem.

 

Második jelenet

A gyors ügymenetben bízva megkötöttem a kötelező biztosítást. A bróker erős kétkedését fejezte ki a fentiekkel kapcsolatban, de megírtuk a papírokat. Lelkesen indultam a központi okmányirodába.

 

Harmadik jelenet

A központi okmányirodában a sorszámosztó gépet kezelő hölgy a mellette levő pultnál  ülő másik hölgyhöz irányított OT átírás ügyben. Mondom a hölgynek, hogy jöttem OT-t átíratni. Kéri a papírokat, adásvételit, 4. sz. mellékletet, stb. Mondom, nincs 4. sz. melléklet. Kérdi, akkor mit akarok. Elmesélem neki, mint mondott nekem előző nap az ügyélszolgálat a telefonban. Kedvesen rám néz, mint sokat tapasztalt szakmabeli a pattanásos 16 évesre. Megkér, hadd ne mondja el a véleményét a telefonos ügyfélszolga kollégákról. Javasolja, írjak az OT vizsga utánra dátumozott másik adásvételit. Próbálok a helyzet abszurditásával érvelni, de nagy a sor, a hölgy már a következő ügyféllel foglalkozik.

 

Negyedik jelenet

Az okmányirodából kilépve erősen gondolkodom, ki a hülye. Felhívom újra a 1818-at, ezúttal kérem a beszélgetés rögzítését. Kedves hölgy veszi fel. Vázolom neki a helyzetet, és megkérdezem, akkor most ki mit tud és hogyan. Némi tanakodás után azt a választ kapom, ők általános ügyfélszolgálat, a pultnál ülő hölgynél van az abszolút igazság tudása. Ha az adásvételi dátumától számított 15 napon túl íródik a jármű át, a NAV megbüntet. Ha írok nekik kérvényt, talán nem fog. Megköszönöm az információkat, leteszem a telefont.

 

Összefoglalás:

Ha vásárol az ember működő, szép OT-s járművet, az újabb OT vizsga időpontjáig ne akarja használni. Nem lehet biztosítása, nem lehet adásvételije. Ha balesetezik, gyorshajt, vagy bármi történik, addig a régi tulajé minden gond.

Mindez amiatt, mert valamilyen törvényből vagy rendeletből kimaradt egy pont vagy bekezdés, ami kimondja, már meglevő OT minősített jármű átírása esetén mi a jogalkalmazó eljárása. Luk van, a hivatal hárít, oldja meg az ügyfél.

Nincs valakinek fideszes parlamenti képviselő ismerőse, hogy gyorsan beadjon egy egyéni képviselői indítványt az ügyben...?

Címkék: magyar bürokrácia abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://ro80.blog.hu/api/trackback/id/tr16592557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthur877 2014.08.11. 19:25:46

Nekem itt valami kimaradt....Biztos a balesetünk miatti kavarásban. Te most vettél egy OT-s "új" verdát?
Akkor a régi az csak "donor" lesz?

bervas · http://mt10.blog.hu 2014.08.11. 21:40:15

@arthur877:

Donor, vagy még az sem. Majd megálmodom.

Az "új" minden OT-s papírja ellenére eléggé vasvellával összelapátolt néhány helyen.
süti beállítások módosítása